Explorar una regió vitivinícola implica més que només tastar vins; és descobrir l'essència de la terra a cada ampolla. Fer zoom en aquesta regió revela vinyes amagades, productors artesanals i varietats úniques, i permet desbloquejar tresors vinícoles que, d’altra manera, passarien desapercebuts.
Així és com ens endinsem a la vall del Corb, dins la DO Costers del Segre (Lleida). Al peu de la serra del Corb, entre cultius, masies, construccions de pedra seca, ermites romanes i fagedes (acaba enllaçant amb la famosa Fageda d’en Jordà), neix el Valerna Blanc. Un blanc amb criança en fusta, fruitós, madur, voluminós, amb matisos de mantega, vainilla, fumats de roure i fruita blanca.
Saltem de Lleida a Girona i ens endinsem al paratge de les Gavarres, declarat Espai d'Interès Natural i inclòs a la Xarxa Natura 2000. Envoltat de bosc mediterrani, s'hi amaga el poble de Sant Martí Vell i les vinyes d'Eccociwine i els seus vins artesanals. Ca l’Elsa és un vi de criança de cabernet sauvignon, petit verdot i cabernet franc, d'aromes intenses i madurat 24 mesos en botes de roure francès i 12 mesos en ampolla.
I de Girona a Tarragona, directes a la regió vitivinícola per antonomàsia: el grandiós i diminut Priorat. No hi ha territori tan particular, ple de turons abruptes, valls profundes, vinyes en terrasses i combinacions úniques d'altituds, exposició solar, pendents, sòls i clima… Genium Ecològic neix a Poboleda i és un vi negre cupatge de garnatxa tinta, merlot i cabernet sauvignon procedent de raïms de producció ecològica certificada. Els Pics prové de Vilella Alta. És un altre Priorat, cupatge de garnatxa tinta i carinyena, amb petits percentatges de syrah i cabernet, criat 12 mesos en dipòsits de formigó primer i bota de roure francès després.